Hlavní obsah

Česko se dostalo z recese, ale jen o vlas

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ekonomika České republiky je na tom hůř, než se čekalo. Český statistický úřad ve své zpřesněné zprávě výrazně upravil výsledek výkonnosti tuzemského hospodářství během druhého čtvrtletí. I přes negativa lze jedno pozitivum najít: Česko se skutečně dostalo z recese.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Článek

V polovině srpna statistici zveřejnili předběžné údaje, které počítaly s meziročním poklesem ekonomiky během druhého čtvrtletí o 4,9 procenta. Tento údaj byl v úterý poopraven na pokles o 5,5 procenta. Jedná se o nejhorší meziroční výsledek hospodářství v novodobé historii.

ČR se dařilo dokonce hůře než Slovensku. Tamní HDP pokleslo o 5,3 procenta, jak upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

V přesnějších číslech byl poopraven i mezikvartální růst. Ten byl původně 0,3 procenta, nyní byl zrevidován na 0,1 procenta. To znamená, že se Česko skutečně, byť jen o vlas, dostalo z recese.

„Zatímco celkový výsledek ekonomiky je horší než se původně očekávalo, tendence v ní už tak překvapivé nejsou. Zpomaluje sice spotřeba domácností s tím, jak roste nezaměstnanost a vázne mzdový růst, avšak i nadále zůstává v černých číslech,“ komentoval čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že firmy nadále šetří a omezují své investice do strojů a dopravních prostředků.

Podle statistiků měl na výsledek HDP největší vliv propad zpracovatelského průmyslu (pokles o 12,8 %). Výrazné snížení zaznamenalo také odvětví energetiky (pokles o 21,9 %), obchodu (o 8,3 %), dopravy (o 7,0 %) a podnikatelských služeb (o 4,2 %). 

Reklama

Výběr článků

Načítám