Hlavní obsah

Vysoký úředník ministerstva odsouzený za podvod rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Eduard Janota přijal v pondělí ráno rezignaci ředitele mezinárodněprávního odboru Radka Šnábla. Úředník byl v dubnu pravomocně odsouzen za daňový podvod k dvouletému podmíněnému trestu, proti rozsudku však podal dovolání k Nejvyššímu soud. Janota tvrdí, že se s celým případem seznámil, a není tak jednoduchý, jak se může zdát. Šnábl bude dál na ministerstvu působit.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ředitel mezinárodněprávního odboru Radek Šnábl rezignoval na svou funkci kvůli pravomocnému odsouzení za daňový podvod.

Článek

"Nelpím na svém postu, hlavně se chci očistit ve vlastní kauze, jsem nevinný," řekl Šnábl Hospodářským novinám. Už v dubnu, kdy trest dostal, nabídl svoji rezignaci tehdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Ten ji však nepřijal s tím, že byl pro stát díky vítězství ve sporech zcela nepostradatelný.

Vzhledem k rozsahu mezinárodněprávních sporů vedených proti České republice, mezi něž patří zejména případy CE WOOD, ECE a celá řada dalších sporů v rozsahu desítek miliard korun, bude podle Jakoba ministr financí nadále služeb Šnábla využívat.

"Přestože zaměstnanci MF nemají konkurenční doložku, Šnábl se zavázal, že nebude pracovat proti MF, tedy u firem, které se státem vedly spory. Velmi si toho ceníme, protože víme, že by byl u nich velmi žádanou osobou," podotkl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.  

Obžaloba viní Šnábla za pětimiliónovou škodu

Šnábl podle rozsudku daňovým podvodem způsobil škodu přes pět miliónů korun. S dalšími dvěma podnikateli v roce 1999 vykázal fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie, požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 miliónu korun. O totéž se pak pokusili ještě jednou, začala se o ně ale zajímat policie.

Podvodníci vykázali, že automaty kupovali od firmy, která existovala jen na papíře, jejím jednatelem byl bezdomovec. Na konci neexistoval odběratel, jenž by za zboží zaplatil. Obchod se tedy neuskutečnil a oni neměli nárok na vrácení daně.

O prohřešku věděl Janotův předchůdce Miroslav Kalousek. Ten Šnáblovo setrvání na ministerstvu v Mf Dnes zdůvodňoval tím, že Šnábl vedl spor s Nomurou a zachránil pro Česko desítky miliard.

Odbor bude zatím řídit sám ministr Janota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám