Hlavní obsah

Pražská burza posílila, index PX vzrostl na desetiměsíční maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akcie na pražské burze první den v týdnu výrazně rostly, hlavní index PX posílil o 4,94 procenta na 1195,7 bodu a dostal se tak na své více než desetiměsíční maximum. Cenné papíry mediální firmy CME a developera Orco zpevnily o více než deset procent, dařilo se i akciím rakouské Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.

Článek

Podle Michala Zachara z Patria Direct český akciový trh rostl v souladu s pozitivní náladou v celém regionu. Za růstem indexu PX byly především akcie Erste Bank, které nejprve dorovnaly zisky z hlavního vídeňského trhu z pátečního večera a poté přidaly ještě několik dalších procent, dodal Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie Erste uzavřely se ziskem 9,34 procenta na 778,50 koruny. Navýšení svého podílu v Erste na 7,85 procenta v pondělí ráno oznámila španělská investiční společnost Criteria, dodal Zachar.

Cenné papíry Orka se zhodnotily o více než 11 procent na 302 korun. O více než deset procent na 519 korun rostly akcie CME. Podle Němého se dařilo také akciím těžební firmy NWR, a to i přesto, že ratingová agentura S snížila výhled úvěrového ratingu společnosti na negativní. Titul uzavřel se ziskem 8,77 procenta na hodnotě 160,99 koruny.

Cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol rostly o téměř osm procent na 140,30 koruny.

Objem obchodů v systému pro nejlepší akcie SPAD za pondělí byl 3,570 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 4,339 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám