Hlavní obsah

Průmysl si po měsících hrůzy lehce ulevil

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po několikaměsíční sérii drastických propadů zmírnil v červnu tuzemský průmysl své špatné výsledky. Meziročně si pohoršil „jen“ o 12,2 procenta. V úterý to uvedl Český statistický úřad.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

Podle něj k meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (- 26,6 %), výroba strojů a zařízení (- 16,5 %) či výroba motorových vozidel (- 8,1%).

„Potěšující je , že zakázky ze zahraničí zabrzdily svůj meziroční propad z květnových -27 % na pouhých -8,3 %, což zvyšuje šanci na relativně dobrý výsledek i v nejbližších měsících,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ještě v květnu tuzemský průmysl poklesl o 22 procent. V letošním roce téměř každý měsíc byly výsledky průmyslu oproti loňsku o více než dvacet procent horší.

„Nicméně nadále platí, že jedna vlaštovka jaro nedělá a budeme si muset počkat, co přinesou další měsíce. Koruna na čísla klasicky vůbec nereaguje a drží se na úrovních kolem 25,70 Kč/EUR. Korunu nadále zajímá spíše dění na světových trzích a sentiment v regionu, než domácí čísla,“ dodal k červnovému vývoji analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

V červnu si mírně polepšila i stavební produkce

Ta po květnovém propadu vzrostal o jednu desetinu. Pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství (o 8,9 %) a růst produkce inženýrského stavitelství (o 21,1 %), jak uvedli statistici. 

Reklama

Výběr článků

Načítám