Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil velkým přebytkem hlavně kvůli levné ropě

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod v červnu skončil s přebytkem 20,4 miliardy korun. To je vůbec druhý nejlepší výsledek v historii České republiky. Vyšší číslo statistici zaznamenali jen letos v březnu. Hlavním důvodem kladného čísla je především levnější ropa, díky níž se snížily náklady na dovážené suroviny.

Článek

"Meziroční přírůstek kladného salda byl převážně ovlivněn zmenšením schodku bilance obchodu s minerálními palivy o šest miliard korun," sdělil ve čtvrtek Český statistický úřad.

Ceny ropy byly na jaře velmi nízko, v průběhu května se začaly mírně zvyšovat, ale to zase začal oslabovat dolar, proto se ropa nakupuje stále velmi levně. Barel se nyní prodává za zhruba 75 dolarů. Na jaře byly ceny kolem 40 dolarů.

Analytici pokládají číslo za překvapivě dobré, oceňují hlavně pomalejší tempo poklesu vývozu. Vývoz v cenách klesl o 15,1 procenta a dovoz o 19,3 procenta. Obě hodnoty klesají už devátý měsíc v řadě. "Propad vývozu je sice oproti předchozím měsícům menší, ale signály oživení v něm budeme hledat těžko," komentovala výsledky Helena Horská z Raiffeisenbank.

Méně se vyvezlo především dopravních prostředků - o 13,8 procenta než ve stejnou dobu loni. Méně se jich ale i dováželo. Celkem se aut či autobusů dovezlo méně o 18,7 procenta, což je v cenách pokles o 15,5 miliardy.

"Bilance zahraničního obchodu by se v letošním roce navzdory ekonomické recesi, která postihla naše obchodní partnery, nemusela zhoršit, a to i díky dočasnému efektu šrotovného v zahraničí (tento efekt působí od února letošního roku) a kvůli nižším cenám komodit na světových trzích," komentoval výsledky Jan Vejmělek z Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám