Hlavní obsah

Dolar na trzích dostává na frak, koruna z toho těží

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna na začátku nového týdne posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Za změnou kurzu stojí zejména oslabení amerického dolaru, který se dostal na více než měsíční minima. Podle agentury Bloomberg dolar poškozují další špatné zprávy z bankovního trhu v USA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online kurz koruny zpevnil zejména vůči dolaru, a to až na 18,15 Kč/USD. České měně se dařilo i proti euru, když se koruna obchodovala na 25,83 Kč/EUR.

"Středoevropské měny začaly více reagovat na nižší averzi k riziku spolu s tím, jak se dal do pohybu kurz dolaru. Ten nakonec neodolal náladě pozvednuté firemními výsledky i novými čísly z ekonomiky,“ komentoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle něj si kromě koruny polepšil i polský zlotý a maďarský forint. Měny okolních zemí však přidaly do kroku více, než koruna. 

Agentura Bloomberg upozornila, že dolar ztrácí s tím, jak trh reaguje na problémy bankovní skupiny CIT Group. Ta se totiž dohodla na záchranné půjčce ve výši tří miliard dolarů. Po následných spekulacích na trhu, kurz dolaru vůči eur klesl až na 1,42225 USD/EUR. To je nejslabší úroveň za posledních šest týdnů.

Česká měna zatím z vývoje na trzích těží, podle analytiků je však nadhodnocená, proto lze očekávat korekci, tedy oslabení. Ekonomové však varují, že odhadovat další vývoj kurzu koruny není jednoduché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám