Hlavní obsah

Lidí bez práce stále přibývá, nezaměstnaných je osm procent

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet nezaměstnaných v Česku nadále přibývá. Jen v červnu průměrná míra nezaměstnanosti vzrostla na osm procent. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí bylo na úřadech práce evidováno 463 555 lidí bez zaměstnání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Míra nezaměstnanosti již dva měsíce v řadě nenaplnila pesimistická očekávání. Největší náraz má již zřejmě trh práce za sebou. I tak však zůstává situace poměrně vážná,“ komentoval čerstvá data analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Oproti loňskému roku je lidí bez práce zhruba o 165 tisíc víc. Podle ministerstva pobíralo dávky v nezaměstnanosti 191 tisíc lidí.

Na konci června evidovaly úřady práce 43 tisíc volných pracovních míst, což je o 108 tisíc méně než před rokem. Na jedno volné místo tak připadá v průměru 10,7 uchazeče, přičemž nejhorší je situace na Děčínsku, kde je 59 žadatelů na volnou pracovní pozici. 

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most15,5
Karviná14,3
Bruntál13,6
Šumperk, Česká Lípa, Děčín13,2
Hodonín13,1
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ2,6
Praha3,0
Praha-západ3,1

Podle Vejmělka se bude situace i nadále zhoršovat s tím, jak bude pokračovat ekonomická krize. „Trh práce bude nadále negativně ovlivňován hospodářskými potížemi českých firem a nezaměstnanost půjde dle našeho odhadu ještě zhruba rok nahoru a bude kulminovat pravděpodobně kolem úrovně 10 %,“ uzavřel analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám