Hlavní obsah

Do 10 let se otevře 75 procent železničního trhu konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo dopravy chce do deseti let otevřít 75 procent železniční dálkové dopravy konkurenci. Vyplývá to z materiálů ministerstva dopravy. Dosud všechny rychlíky na objednávku ministerstva provozují České dráhy.

Článek

Ministerstvo chce rozdělit osobní železniční síť na soubory linek a každý rok hodlá vypsat výběrové řízení na 5 až 15 procent výkonů na železnici. S vítězným uchazečem pak bude uzavřena dlouhodobá smlouva na 10 až 14 let. Zásadní podmínkou má být údajně zvýšení kvality vozového parku a komfortu pro cestující.

Termín nejbližšího výběrového řízení ministerstvo zatím nezveřejnilo, ale má se tak stát co nejdříve.

České dráhy rozhodnutí ministerstva dopravy berou na vědomí a uvádejí, že se má podnik do roku 1012 transformovat na moderní standardně fungující akciovou společnost.

„K tomu je nutné vytvořit podmínky, které má naše konkurence v zahraničí: dlouhodobé kontrakty na dobu cca 10 až 15 let a plnou úhradu ztráty z provozu osobní dopravy včetně přiměřeného zisku. V České republice dosud takové podmínky vytvořeny nebyly, což významně limitovalo také modernizaci vlaků, zlepšení služeb a celkové provedení vnitřní transformace Českých drah,“ uvedl podnik. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám