Hlavní obsah

Slovenská ekonomika letos propadne o 4,2 procenta

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Národní banka Slovenska (NBS) očekává, že se letos slovenská ekonomika propadne o 4,2 procenta. V úterý to oznámil guvernér NBS Ivan Šramko. Avšak ministerstvo financí podle neoficiálních odhadů počítá s propadem slovenského hospodářství až o 6,2 procenta.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - lakovna.

Článek

"Vývoj je v souladu se zhoršujícími se vyhlídkami růstu eurozóny," uvedl Šramko. Podle guvernéra NBS bude v průběhu celého roku 2009 přetrvávat nižší inflace. "Očekáváme, že v průměru dosáhne 1,3 procenta," dodal.

Podle prognózy by ve střednědobém horizontu mělo dojít k postupnému oživování ekonomické aktivity. "Růst ekonomiky Slovenské republiky by měl být ovlivněný postupným obnovením exportní výkonnosti v souvislosti s předpokládaným oživením světové poptávky," konstatoval Šramko.

Premiér Robert Fico oznámil, že případné úpravy povedou k navýšení deficitu a v žádném případě to neohrozí sociální programy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám