Hlavní obsah

Nárůst nezaměstnanosti se v květnu zastavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v květnu zůstala na úrovni 7,9 procenta, což je stejný výsledek, který byl zaznamenán v dubnu. V pondělí to oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. V evidenci úřadů práce během května přibylo ve srovnání s dubnem pouze 835 uchazečů o zaměstnání.

Foto: Archiv, Novinky

Za zpomalením nárůstu nezaměstnanosti je oživení sezónních odvětví, například stavebnictví.

Článek

"K 31. 5. 2009 evidovaly úřady práce celkem 457 561 osob, což je o 835 osob více než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 je celkový počet uchazečů o zaměstnání vyšší o 155 054," konstatuje zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. 

Podle ministerstva stojí za zpomalením nárůstu nezaměstnanosti oživení v sezónně orientovaných odvětvích, například ve stavebnictví či lesnictví. 

"Bohužel nezaměstnanost ještě poroste, ke konci roku ji očekáváme v blízkosti hranici 10 procent," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská .

Do evidence úřadů práce přišlo v květnu 56 687 nových uchazečů, což je podstatně méně, než v předchozích čtyřech měsících, kdy úřady evidovaly v průměru 75 100 nových uchazečů. Zaměstnání si našlo 37 682 lidí, což je o 6 330 uchazečů více než v květnu minulého roku.

Pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v 39 okresech, v dubnu se tak stalo jen ve 22 okresech. 

Minulý rok v květnu činila nezaměstnanost pět procent. Analytici očekávali růst míry nezaměstnanosti kvůli hospodářské recesi na osm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám