Hlavní obsah

Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 5,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí podle zpřesněných údajů propadl o 5,6 procenta. Oznámil to statistický úřad, který v květnu hospodářský pokles odhadl na 5,4 procenta. Slovenská ekonomika se snížila poprvé od začátku roku 2000. Dolů ji tlačí především světová hospodářská krize. V posledním čtvrtletí loňského roku slovenský HDP stoupl o 2,5 procenta.

Článek

Výkon slovenské ekonomiky se v Evropské unii dostal z vedoucích pozic na nižší příčky. Krize zasáhla i další členské země unie, do kterých Slovensko vyváží většinu své produkce. Výkon českého hospodářství se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 3,4 procenta. Jde o nejprudší čtvrtletní meziroční pokles ekonomiky ČR v její novodobé historii.

Navíc ve středu tamní statistický úřad uvedl, že nezaměstnanost v zemi vystoupila v letošním prvním čtvrtletí na 10,5 procenta. V posledním čtvrtletí minulého roku se podíl lidí bez práce přitom snížil na dlouholeté minimum 8,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám