Hlavní obsah

Slabá koruna letos prodraží dovolenou

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolené v zahraničí letos oproti loňsku prodražuje slabá koruna, v některých tradičních destinacích českých turistů přitom poměrně výrazně. Třeba pobyt u moře v oblíbeném Egyptě bude v letošním létě dražší o více než pětinu.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Pro české turisty bude letos nepříjemnou sprchou například prodražení návštěvy Egypta, a to o více než 21 procent,“ sdělil Právu analytik společnosti Citco – Finanční trhy Tomáš Volf.

Také Chorvatsko, kam se každoročně vypraví na 800 tisíc Čechů, je teď kvůli oslabení kurzu koruny zhruba o čtyři procenta dražší než před rokem, země eurozóny včetně sousedního Slovenska pak asi o šest procent.

Ještě citelněji slabá koruna prodražuje dovolenou a v posledních letech oblíbené a levné nákupy na druhé straně Atlantiku. „Spojené státy budou letos pro nás dražší téměř o čtvrtinu,“ upozorňuje Volf.

Naopak největší úsporu Češi zaznamenají při návštěvě Islandu a Polska, protože koruna je meziročně silnější vůči islandské koruně a polskému zlotému o 28 procent, respektive o více než 17 procent.

V „retrodestinacích“ většinou levněji

K euru česká měna proti loňskému květnu oslabila o dvě koruny, americký dolar je meziročně dražší bezmála o čtyři koruny.

Se zdražením zájezdů musejí podle Volfa počítat čeští turisté, kteří se rozhodnou vycestovat do exotičtějších destinací jako jsou Thajsko, Maledivy, Srí Lanka či Kuba. „Nejhlouběji si lidé sáhnou do kapsy, pokud budou letošní dovolenou trávit na Kubě a na Maledivách. Jediná exotická destinace, která je letos výhodnější než loni, a to dokonce téměř o třetinu, jsou Seychely,“ podotkl Volf.

Alternativou se proto podle něj mohou stát „retrodestinace“, kam jezdili Češi před více než dvaceti lety. Více než o deset procent totiž meziročně posílila koupěschopnost našich turistů například v Rusku a Polsku, v Maďarsku a Rumunsku pak o 7 procent.

Dráž teď z předlistopadových dovolenkových rájů vyjde kromě Chorvatska pouze Bulharsko, a to o šest procent.

Natural už za 27,30 Kč

Pro ty, kteří se chystají vyrazit do okolních zemí autem, je špatnou zprávou rychlý růst cen pohonných hmot v posledních týdnech. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v minulém týdnu o 95 haléřů na průměrných 27,27 koruny za litr. Motorová nafta byla podle Českého statistického úřadu dražší v průměru o 54 haléřů, motoristé za litr platili 26,15 Kč.

„Na růst cen pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic bude nadále tlačit zvyšování cen ropy na světových trzích i začátek motoristické sezóny v USA i Evropě,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Pro provozovatele čerpacích stanic je podle něj letní období nejlepší v roce a pravidelně si v něm zvyšují marže.

Podle nedělního prohlášení Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) navíc budou světové ceny ropy zřejmě dál růst až k 75 dolarům za barel, tedy o 23 procent proti pátečním závěrečným cenám.

„Nicméně podle našich výpočtů nepředpokládáme, že by se cena Naturalu 95 v létě přehoupla přes 30 korun na litr,“ uvedl Čermák. Benzin by tak měl být o letošních prázdninách přece jen o něco levnější než před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám