Hlavní obsah

Spotřeba elektřiny ve světě letos poprvé od roku 1945 klesne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba elektřiny ve světě letos klesne asi o 3,5 procenta, což bude první pokles od roku 1945. Napsal to ekonomický list Financial Times (FT), který se odvolává na zprávu Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Ta má podle FT v neděli nastínit dopad hospodářské krize na spotřebu energie zástupcům osmi nejvyspělejších zemí.

Foto: ČTK

Článek

Poklesu spotřeby elektřiny se podle agentury letos nevyhne ani Čína. Tam by se mělo spotřebovat o více než dvě procenta elektrické energie méně než v roce 2008. Spotřeba energie se v Číně považuje za spolehlivější měřítko vývoje ekonomiky než jsou statistiky.

Mnohem větší propad zaznamená Rusko, kde by spotřeba elektřiny měla letos klesnout o téměř deset procent. V zemích, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), by pokles spotřeby elektřiny měl v letošním roce dosahovat skoro pěti procent.

Za zhruba tři čtvrtiny poklesu spotřeby elektřiny ve světě bude zodpovědný průmysl, nikoli domácnosti. Méně elektřiny podle agentury odebírají čínské podniky, což je logický důsledek poklesu poptávky ve světě v důsledku hospodářské krize. Výjimkou podle agentury bude Indie, kde by se měla spotřeba elektřiny letos asi o jedno procento zvýšit.

"Ukazuje se, jak hlubokou recesí teď procházíme," řekl hlavní ekonom IEA Fatih Birol, jehož citují FT. IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro nejvyspělejší země světa včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám