Hlavní obsah

Sněmovna schválila regulaci řetězců, hrozí jim miliónové pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna schválila sociálnědemokratický návrh zákona regulující chování obchodních řetězců. Navrhuje až desetimiliónové tresty, pokud budou dodavatelům vnucovat své podmínky, a tím zneužívat své velikosti na trhu. Zákon nyní zamíří do Senátu. Exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) nazval zákon právním paskvilem.

Článek

Jeden z předkladatelů, sociální demokrat Ladislav Skopal, ve druhém čtení předložil pozměňovací návrh, který princip regulace mění. Řetězcům sice bude za zneužití tržní síly hrozit i nadále až desetimiliónová pokuta nebo deset procent z obratu, zákon by ale nově přesně vyjmenovával, které praktiky jsou zneužitím tržní síly. Původní návrh určil, co je významná tržní síla, a její zneužití zakazoval.

Nový a v pátek přijatý návrh ukládá kupujícím, tedy hlavně řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat třeba cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejdéle do 30 dnů od dodání zboží.

Řetězce nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu než za jakou ho nakoupily. Toto se nebude vztahovat na rychle se kazící zboží nebo sezonní výrobky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám