Hlavní obsah

Inflace v dubnu zpomalila na 1,8 procenta

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 1,8 procenta z březnových 2,3 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst cen od února 2007, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Za zpomalením inflace je hlavne snížení cen potravin. Ilustrační foto.

Článek

"Dubnová inflace dopadla lépe, než se čekalo. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 %, a to především díky mírnému zlevnění potravin a nepochybně i dalšími administrativními úpravami poplatků a doplatků ve zdravotnictví,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek. 

Kromě potravin meziměsíčně zlevnily i nealkoholické nápoje. Na zmírnění meziročního růstu inflace se v různé míře podílely téměř všechny oddíly spotřebního koše.

Podle analytiků by mělo zdražování v následujících měsících výrazně zbrzdit. V létě by míra inflace měla klesnout pod jedno procento.

Dufek dodal, že inflace jednoznačně není v letošním roce problémem české ekonomiky. “Inflaci částečně brzdí recese ekonomiky, i když tlak oslabené spotřebitelské poptávky je zatím jen malý,“ dodal Dufek. 

Zdražování na ústupu v celé eurozóně

V zemích eurozóny klesá inflace ještě rychleji než v ČR. Březnová míra inflace činila v šestnáctce zemí platících eurem 0,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám