Hlavní obsah

V Británii hlásí rekordní počet osobních bankrotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie za první čtvrtletí zaznamenala rekordní počet osobních bankrotů. Případů bylo 29 774, což představuje meziroční nárůst o 19 procent a nejvyšší údaj od roku 1960, kdy se se záznamy začalo. Ukázaly to oficiální statistiky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Počet firem, které se v prvním čtvrtletí dostaly do platební neschopnosti, stoupl meziročně o 56 procent. Do likvidace šlo téměř 5000 společností. Analytici přitom předpokládají, že se bude situace ještě zhoršovat, protože si hospodářská recese vybírá oběti.

"Bohužel pozorujeme, že se firmy, které zklamaly své věřitele, už nemají na koho obrátit," uvedl Richard Fleming z britské divize poradenské skupiny KPMG. "Předpokládáme, že míra insolvencí nabere v dalších měsících tempo," dodal.

Aby britské firmy přečkaly recesi, propouštěly a omezovaly v poslední době výrobu. Klesající poptávka a pokračující nedostatek úvěrů ale každodenní boj o přežití komplikují ještě víc a není z čeho splácet úvěry.

Za první tři měsíce roku se výkon britské ekonomiky snížil o 1,9 procenta. Analytici přitom takový sestup nečekali. Objevují se sice dílčí známky zlepšení, podle ekonomů ale recese přetrvá po zbytek roku a možná ještě déle, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám