Hlavní obsah

Zemědělci kvůli mléku protestují na silnicích pěti krajů

Právo, ČTK, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemědělci ve středu zahájili protestní akci kvůli situaci v chovu mléčného skotu. S těžkou technikou vyjeli na silnice v Plzeňském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém kraji a na Vysočině. Mimo to protestují také farmáři v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku kvůli nízkým výkupním cenám mléka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dvě desítky traktorů a zemědělské techniky zablokovaly silnici I/602 mezi Jihlavou a Velkým Beranovem na Vysočině.

Článek

Kolem pěti set farmářů se sešlo u památníku poraženého selského povstání z roku 1775 a podle svých předáků chtějí upozornit veřejnost na problémy v chovu skotu a vyburcovat politiky k okamžitému řešení.

Hlavním požadavkem zemědělců je podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby zavedení minimální ceny mléka. Agrárníci dále požadují schválení zákona, který by zabezpečil korektní chování obchodních řetězců. Třetím požadavkem je přijetí koncepce českého zemědělství.

"Pokud se to nezastaví, tak se může snadno stát, že se za první pololetí vybije v České republice až na sedm tisíc krav a mléko se vydá cestou, kde už jsou dnes chovy prasat, kde jsme hluboko nesoběstační. Mléko je jediná komodita živočišné výroby, kde je republika soběstačná,“ upozornil Veleba. Obnova chovu krav je přitom velmi složitá, nákladná a dlouhodobá.

„Naše společnost má 300 krav, a pokud se situace výrazně nezlepší, budeme muset stádo zrušit. Je to možné i v horizortu dvou až tří měsíců. V tuto chvíli prodáváme litr mléka dvě až tři koruny pod výrobní náklady,“ uvedl zootechnik Petr Tomášek z Plané nad Lužnicí.

Blokády nic nezmůžou, říká Gandalovič

Podle odcházejícího ministra zemědělství Petra Gandaloviče však protesty nic nezmůžou.

"Samozřejmě jsem si vědom té situace, která je v současné chvíli, kdy zemědělci ztrácejí až 2,50 na litru mléka, to je obrovsky obtížná situace, ale bohužel v této chvíli s tím protesty a blokády nic nenadělají," řekl Gandalovič ve středu v České televizi. Podle něho je nutné přečkat obtížné období, neboť opatření Evropské unie již prý začínají pomalu působit.

"Statistika ukazuje, že ten strmý pád cen se zastavil a my se pohybujeme po nějakém plochém dně. Věřím, že se ceny snad začnou v druhé polovině roku zase zlepšovat," dodal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zemědělci s transparenty demonstrovali proti nízkým výkupním cenám mléka.

Jak uvedla ČTK, podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí propad cen výrobců mléka pokračoval. Průměrná cena mléka nejvyšší jakosti klesla o více než třetinu na průměrnou cenu 6,54 Kč za litr, v březnu již na 6,25 Kč za litr.  

Zablokované silnice

Demonstrace na silnicích byly zahájeny zhruba kolem osmé hodiny. Zřejmě nejmasivnější jsou na Vysočině. Stroje zablokovaly dopravu například na výpadovce z Jihlavy na Brno, kolem Třebíče a Moravských Budějovic. Na Žďársku zemědělci vyjeli především na hlavní tahy směřující do Žďáru nad Sázavou.

Podle informací Agrární komory by měli ve středu demonstrovat farmáři v dalších 13 zemích Evropské unie. Propad mléčných cen totiž již několik měsíců trápí farmáře v celé Evropě. Iniciátorem demonstrací je Německý svaz chovatelů mléčného skotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám