Hlavní obsah

Albánie schválila prodej energetiky DSO ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánský parlament schválil prodej 76 procent distribuční společnosti DSO české elektrárenské skupině ČEZ. Uvedl to v pátek náměstek albánského ministra energetiky Enno Bozdo. Albánie předpokládá, že ČEZ investuje nejméně 200 miliónů eur (5,33 miliardy Kč), aby se omezily ztráty a krádeže elektřiny ze sítě.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto

Článek

ČEZ v březnu nabídl za podíl DSO 102 miliónů eur. Albánie předtím schválila, že podniku odepíše 60 miliónů eur. Jednání o tom byla zdlouhavá a složitá, připomněla agentura Reuters.

Bozdo uvedl, že ČEZ bude muset investovat, aby splnil slib, že během pěti let sníží krádeže a ztráty eletřiny ze sítě na 17 procent proti nynějšímu stavu. Tržby má ČEZ zvyšovat o jedno procento ročně.

Za rostoucí poptávky má Albánie nedostatek elektřiny a krádeže a špatný stav sítě situaci ještě zhoršují. Podle loňské studie Světové banky se v Albánii neplatí za více než polovinu spotřebované elektřiny.

Náměstek zopakoval, že se letos v Albánii ceny elektřiny zvyšovat nebudou. S postupným zvyšováním se počítá v příštích letech, letos jsou v Albánii všeobecné volby.

Předpokládá se, že ČEZ převezme DSO v polovině května či později. DSO ročně dodává kolem 5,3 terawattu elektřiny, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám