Hlavní obsah

Nebezpečných výrobků v Evropě přibývá, nejvíc jich je z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Produkty z Číny jsou stále častěji vedeny na seznamu nebezpečných výrobků, které se dostaly do Evropy. Hlášení o nežádoucích předmětech registruje informační systém RAPEX. V něm loni uvízlo 1866 hlášení o rizikových výrobcích, přičemž více než polovina z nich pocházela právě z Číny.

Článek

Druhé místo v tomto směru s deseti procenty připadlo výrobkům, u nichž není jasný původ. Na třetím místě pak figuruje Německo s pěti procenty.

V 1545 případech jde o produkty, jež představovaly vážné riziko, uvedla Evropská komise. 

Nejvíce případů se podle klasifikace, která zahrnuje jen nepotravinové výrobky, týkalo dětských hraček se 32 procenty. Za nimi následovaly elektrické přístroje s 11 procenty, motorová vozidla s deseti procenty či oblečení a nejrůznější módní doplňky s devíti procenty.

Pondělní prezentaci v Bruselu doprovodila i malá výstava nebezpečných výrobků. Mezi nimi byly třeba zapalovače, z nichž mnohé měly nepovolenou podobu nejrůznějších hraček přitažlivých pro malé děti. Jeden například vypadal jako klasické malé autíčko, takzvaný angličák. Pokud se mu však zmáčknul zadní spoiler, ze střechy z malé a sotva znatelné dírky vyšlehl plamínek.

Nejvíce oznámení o zachycených nebezpečných výrobcích do unijního systému zaslalo Německo (205) se Španělskem (163) a Slovenskem (140). Česká republika zaslala 30 varování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám