Hlavní obsah

Průmysl v Česku hlásí další strmý propad

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemská průmyslová produkce pokračovala v únoru v sérii propadů. Podle Českého statistického úřadu byl výsledek průmyslu opět tristní, protože meziroční pokles činil 23,4 procenta. Nejhůře opět dopadl autoprůmysl.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

„Průmyslová výroba zřejmě dosáhla dna svého poklesu a nyní se stabilizuje, k čemuž by v březnových údajích (budou zveřejněny za měsíc) mělo již přispět oživení v automobilovém průmyslu vyvolané zavedením tzv. šrotovného v Německu a dalších, z pohledu českých automobilek exportních zemích,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle něj je však pravděpodobné, že průmysl se k propadům navrátí. Prý již v dřívějších recesích  křivka vývoje průmyslu připomínala písmene W, to znamená, že dno mělo dva vrcholy.

V průmyslových podnicích se nadále výrazně propouští. Ve firmách s padesáti a více zaměstnanci bylo v únoru oproti předešlému roku o 7,3 procenta pracujících méně. Průměrná měsíční mzda v tomto sektoru činila 21 600 korun. 

Statistici upozornili, že autoprůmysl poklesl o 27,9 procenta, výroba kovodělných výrobků o 35,8 procenta, strojů a zařízení o 30,8 procenta. Údaje jsou včetně subdodavatelských prací. 

Nedařilo se ani stavebnictví

V únoru se propadla i stavební produkce, a to meziročně o 14,3 procenta. Podle statistiků se na výsledcích projevilo nepříznivé počasí.

„Staví se méně v oblasti komerční i bytové výstavby. Současná recese ekonomiky nepřeje tomuto oboru, a tak na obrat si budeme muset ještě dlouho počkat. Podle dřívějších předpokladů má šanci na úspěšný rok inženýrské stavitelství, které žije z veřejných zakázek, především v oblasti dopravní infrastruktury,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám