Hlavní obsah

Češi utrácejí s rozvahou, obchodníkům klesají tržby

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika
Aktualizováno

Češi měli v únoru opět hluboko do peněženek. Maloobchodní tržby meziročně klesly o 7,9 procenta. V úterý o tom informoval Český statistický úřad. Podle něj největší pokles zaznamenal prodej elektrospotřebičů či nábytku.

Článek

„Domácnosti v únoru omezily spotřebu více, než se čekalo. V únoru jsme zaznamenali největší propad maloobchodu v jeho historii, která se začala psát v roce 2001.  Navíc chyběl pátek, snad nejdůležitější nákupní den,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.  Loni byl přestupný rok, tedy jeden den navíc, kdy mohli lidé utrácet, a proto byla srovnávací základna vyšší.

Lidé nejvíce šetří na elektronice či nábytku. „Rostoucí nezaměstnanost a jen nízký růst mezd (nejnižší v historii samostatné ČR) bude držet spotřebu domácností na uzdě,“ připomněla Horská.

Podle ní může maloobchod oživit jarní nákupní horečka v autosalonech. Až se však lidé „nasytí“, výsledky maloobchodu budou opět špatné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám