Hlavní obsah

Německá Spolková rada schválila zákon o vyvlastnění bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá Spolková rada schválila zákon, který vládě umožňuje za určitých okolností vyvlastnit akcionáře bank zasažených finanční krizí a převzít nad těmito finančním ústavy kontrolu. Kontroverzní legislativa byla přijata hlavně proto, aby vláda mohla dočasně převzít mnichovskou hypoteční banku Hypo Real Estate, které by bez zásahu státu hrozil bankrot.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Německá vláda minulý týden udělala první krok k ovládnutí Hypo Real Estate tím, že se dohodla na koupi 8,7 procenta jejích akcií.

Článek

Spolkový sněm, který je dolní komorou německého parlamentu, schválil normu minulý měsíc. Zákon je novelou loňského zákona o stabilizaci finančních trhů, která dává vládě pravomoc převzít kontrolu nad bankami, i jejichž krach by ohrozil stabilitu finančního systému.

Německá vláda minulý týden udělala první krok k ovládnutí Hypo Real Estate tím, že se dohodla na koupi 8,7 procenta jejích akcií. Německá vláda chce banku zmítanou finanční krizí zestátnit a plně kontrolovat, což by mělo umožnit její ozdravení a rekapitalizaci. Tím si také pojistí státní garance ve výši 87 miliard eur (přes 2,3 biliónu korun), které dosud bance poskytla.

Hypo Real Estate je druhou největší hypoteční bankou v Německu a dosud největší německou obětí finanční krize. Vláda u ní šla cestou nového zákona, protože se jí nepodařilo dohodnout se na koupi asi 22 procent akcií od skupiny vedené americkou investiční společností J. C. Flowers.

Zákon stanoví, že akcionářům bude vyplácena náhrada. Její výše bude v zásadě určena průměrem hodnoty akcie v posledních dvou týdnech před znárodněním.

Reklama

Výběr článků

Načítám