Hlavní obsah

Lesy ČR do dvou let propustí zhruba 340 lidí

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zahájí po důkladné analýze stávajících podmínek proces restrukturalizace, který se postupně dotkne všech organizačních jednotek podniku. Do dvou let by mělo být propuštěno asi 340 z 3500 zaměstnanců podniku. Redukce by se v každém roce projektu měla týkat asi 5 procent pracovníků.

Článek

„Nepočítáme s hromadným propouštěním, ale s postupným uvolňováním. Preferovat budeme způsoby redukce nejméně bolestivé, to je uvolňování zaměstnanců splňujících podmínky odchodu do starobního důchodu a neobsazování pracovních míst uvolněných v rámci běžné zaměstnanecké fluktuace. Těm, kteří se i přesto stanou nadbytečnými, budeme poskytovat pracovně právní poradenství a samozřejmě veškerá plnění vyplývající ze zákoníku práce a podnikové kolektivní smlouvy,“ ujistila personální ředitelka LČR Jitka Věková.

Vedení podniku neplánuje snižování mezd a příjmů zaměstnanců. Podle Věkové ale bude společnost možná redokvat některé benefity.

Jedním z dalších kroků projektu bude omezení počtu tzv. režijních honiteb. Státní lesy obhospodařují více než 1100 vlastních honiteb. Z toho je téměř 950 v pronájmu, státní podnik tudíž nevynakládá prostředky na jejich správu. Dalších 150 honiteb je ale režijních. V působnosti podniku je také 40 obor, z toho polovina také ve vlastní režii. V současné době LČR provádí inventarizaci rozsahu honiteb a nákladů na jejich správu.

„Všechna opatření jsou vedena snahou zprůhlednit řízení podniku a snížit náklady, nikoli omezit činnost a rozsah péče o les, vodní toky a myslivost,“ upozornil generální ředitel Svatopluk Sýkora. Krize oboru, která se dotýká i hospodaření LČR, podle něj není pro změnu struktury rozhodujícím motivem.

LČR obhospodařují více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku a pečují o téměř 20 tisíc kilometrů vodních toků. Podnik ročně vytěží v průměru 7 milionů metrů krychlových dřeva. Loni LČR vytvořily podle předběžných výsledků hrubý zisk okolo 400 milionů korun, a to při tržbách přes osm miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám