Hlavní obsah

Propuštění z porcelánek dostali od města deset tisíc

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Kolem 660 zaměstnanců zkrachovalého Karlovarského porcelánu, a. s. (KP), se po týdnech po propuštění dočkalo v pátek desetitisícového daru od města. Karlovarská radnice pro to vytvořila fond s celkem osmi milióny korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jeden z bývalých zaměstnanců přebírá dar od města v hodnotě 10 000 korun.

Článek

 „Zaplatím z toho složenky, na nic jiného mi nezbude. Musím zaplatit pojištění domu, ale také dlužné zálohy za plyn a elektřinu,“ uvedla žena středního věku ve stohlavé frontě na chodbě novorolského podniku porcelánky.

„Mám už velké dluhy, které chci z těchto peněz poplatit. Nejsem jediná takhle zadlužená,“ přidala se další malířka porcelánu před dveřmi mzdové účtárny. „Mám děti na školách a ty chtějí peníze na internát, na cestu do školy a na jídlo. I když je škola státní, tak těmto poplatkům se nevyhnete,“ krčila bezmocně rameny.

„Mně těch deset tisíc korun ani nebude stačit na všechny splátky. Půjčujeme si mezi sebou, jak to jde. Ten, kdo má navíc nějakou půjčku, tak je úplně v koncích,“ řekl jeden ze zaměstnanců porcelánky.

Vyplácení podpory od města Karlových Varů nezačalo ale bez problémů. „Auto, kterým z Prahy měli prvních 4,5 miliónu korun přivézt, se porouchalo hned při odjezdu, takže se narychlo shánělo náhradní,“ uvedl generální ředitel KP Vlastimil Argman.

„Začátek vyplácení se tak opozdil o tři čtvrtě hodiny,“ dodal s tím, že peníze se vyplácely v pátek nejenom v novorolském podniku, ale také v chodovské manufaktuře na výrobu růžového porcelánu, v Thun studiu v Lesově a v závodu Sítotisku v Karlových Varech-Staré Roli. „Deset lidí žijících trvale v Karlovarském kraji dělá v našem závodě v Klášterci v Ústeckém kraji, takže i ti mají podle pravidel pro rozdělování pomoci města Karlových Varů nárok,“ dodal Argman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám