Hlavní obsah

O ceny benzínu a nafty se ve Sněmovně hádala vláda s opozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v pátek poslala do závěrečného čtení návrh poslanců sociální demokracie na snížení spotřební daně z pohonných hmot. ČSSD navrhuje snížení u benzínu o 2,50 Kč na litr a u nafty o dvě koruny na litr, aby pomohla snížit jejich cenu. Tvrdí také, že česká sazba spotřební daně je vyšší než v jiných státech EU. Návrh si vysloužil ostrou kritiku premiéra Mirka Topolánka i ministra financí Miroslava Kalouska.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) tvrdí, že nižší daň u pohonných hmot nepomůže v boji s krizí.

Článek

Projednávání tohoto bodu se neslo ve znamení prudkého názorového střetu mezi vládou a opozicí. Rozpočtový výbor doporučil tuto novelu zamítnout. Zamítnout ji chce i poslankyně zelených Věra Jakubková s tím, že zelení odmítají zvýhodňování individuální automobilové dopravy včetně kamiónové.

Zpravodaj výboru Michal Doktor (ODS) poukázal mimo jiné na to, že státní rozpočet by přišel o zhruba 18 miliard korun. Podle jednoho z předkladatelů, stínového ministra průmyslu ČSSD Milana Urbana, to bude 18 miliard, které zůstanou občanům v kapsách a budou je moci utratit. Tím by podpořili domácí poptávku a pomohli ekonomice v boji s krizí.

Kalousek: sežerte diplom pokud ho máte

"Ten návrh byl nesmyslný už v době, kdy jste ho podávali," vzkázal Topolánek autorům návrhu. Ministr Kalousek odmítl, že by toto opatření bylo protikrizové. Jak prohlásil, pokud se někdo domnívá, že snížení spotřební daně je nejúčinnějším nástroje v boji s krizí, "tak ať sežere diplom, pokud ho má".

Návrhu se naopak zastal poslanec ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. "Tento návrh v tuto chvíli je evidentně prospěšný," řekl s tím, že ho podpoří.

Konečným schvalováním návrhu by se měla sněmovna zabývat ještě na této schůzi. Urban k němu předložil pozměňovací návrh, aby snížení bylo jen dočasné, a to do konce roku 2010. Navrhl novelu přejmenovat na zákon o dočasném snížení spotřební daně z minerálních olejů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám