Hlavní obsah

Koruna zažívá druhý den po sobě strmý pád

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké oslabování české měny nebere konce. Den poté, co vůči euru oslabila na nejnižší úroveň za více než rok, se doslova zřítila i proti dolaru. Její kurz je na tom nejhůře za více než rok a půl. Podle informací serveru Patria Online se její kurz dostal nad hranici 21 Kč/USD. Tam byla koruna naposledy v červenci 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Propad navíc pokračuje i proti euru, ve čtvrtek se již dostala na úroveň kolem 27,30 Kč/EUR.

Podle analytiků koruna v posledních dnech oslabuje zejména kvůli špatným zprávám z tuzemské ekonomiky. Navíc dolar na světových trzích nebývale posiluje vůči jednotné evropské měně.

:. Vývoj kurzu koruny proti dolaru v roce 2008. Graf: ČNB

V dlouhodobějším srovnání pak tuzemská měna předvádí doslova nevídané kousky. Přesně před rokem začalo její, pro mnohé Čechy, pohádkové období. Od ledna 2008 totiž téměř nepřetržitě posilovala až do léta. Zatímco svoji silou likvidovala tuzemské vývozce, Češi na dovolených či na nákupech v zahraničí si mnuli ruce.

Proti dolaru se totiž dostala v létě pod hranici 14,50 Kč/USD, proti euru pak na historickou úroveň 23 Kč/EUR. Jenže právě v létě síla koruny začala ohrožovat českou ekonomiku, proto zakročili centrální bankéři, aby ji oslabili.

Na podzim se k tomu přidala světová krize, která taktéž měnu srážela. Od léta tak koruna výrazně padá. Analytici již upozorňovali, že oslabování by mělo pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám