Hlavní obsah

Rusko se chystá otevřít kohoutky, Topolánek je na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropa by se opět měla dočkat ruského plynu, a to pravděpodobně ještě během pátku. Na Ukrajinu totiž dorazily kontrolní komise EU, které mají dohlížet na tok ruského plynu do Evropy. O posledních detailech dohody o umístění komisí bude na Ukrajině jednat český premiér Mirek Topolánek. Podle Gazpromu by dohoda měla být uzavřena ještě dnes a poté by už dodávkám nemělo nic bránit.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Článek

Premiér Mirek Topolánek bude v pátek na Ukrajině odpoledne jednat s ukrajinskými představiteli o konkrétních detailech fungování monitorovací komise EU. Český premiér by se měl na Ukrajině setkat s prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou.

Topolánek, který má s Ukrajinci dojednat konkrétní detaily dohody, se už ve čtvrtek odpoledne na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí shodl s předsedou ruské vlády Vladimirem Putinem. Evropská unie už komise v pátek dopoledne vyslala na všechna relevantní místa dodavatelského toku plynu z Ruska na Ukrajinu.

Česká republika stejně jako mnoho jiných evropských zemí byla v pátek již třetí den bez veškerých dodávek ruského plynu. Například Slovensko vyhlásilo stav nouze a muselo regulovat velké průmyslové podniky, protože zásoby plynu má země jen na několik dní.

V pátek slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátko uvedl, že země by mohla získat od evropských zemí denně osm až deset miliónů metrů kubických plynu. Podle ČTK Topolánek oznámil, že ČR Slovákům pomůže čtyřmi milióny kubíků plynu.

Česko bez plynu, zatím však bez problémů

Tuzemský dominantní dodavatel plynu RWE Transgas v pátek uvedl, že čeští zákazníci dostávají plyn zatím bez problémů. Plyn se čerpá ze zásobníků, kde je ho více než na jeden měsíc, zároveň se stále dodává z Norska.

"Situace v zásobování zákazníků zemním plynem je stabilizovaná i přes velmi nízkou teplotu během noci na pátek. Ani za této situace neuvažujeme o vyhlášení regulačních stupňů, které by omezily dodávky pro zákazníky,“ vysvětlil mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Foto: ti, Právo

Spor o zemní plyn se rozhořel před několika dny. Ukrajina totiž nechtěla přistoupit na nové obchodní podmínky Ruska.

Ukrajinsko-ruský spor o zemní plyn
Ukrajina a Rusko vedou spor o cenu, za kterou Kyjev od Moskvy zemní plyn odebírá. Ruská federace požaduje 450 USD za 1000 metrů krychlových. Ukrajinci to odmítají a považují to za ekonomicky neúnosné. Vloni platili pouze 179,5 USD, což je zhruba polovina ceny, kterou platí evropské země.
Ukrajina je ochotná přistoupit na cenu 201 dolarů za 1000 metrů krychlových, zároveň ale požaduje, aby ruský monopolní vývozce plynu Gazprom přistoupil na zvýšení tranzitních poplatků na 2,05 z dosavadních 1,7 USD za každých 1000 kubíků plynu.
Gazprom začal dodávky plynu přes Ukrajinu omezovat 1. ledna a ve středu se zavřely kohouty úplně. Bez ruského plynu tak je řada zemí Evropské unie, včetně České republiky a Slovenska. Dotčené země prozatím čerpají plyn ze zásobníků a vyjednávají o zvýšení dodávek jinými cestami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám