Hlavní obsah

Podnikatel ze Světlé chce koupit tamní sklárny a obnovit výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Skupina investorů, kterou zastupuje světelský podnikatel Jiří Hudera, nabídla za tamní sklárny Sklo Bohemia 211 milionů korun. Slibuje obnovení výroby a vytvoření několika stovek pracovních míst. Nabídka na odkup podniku, který je kvůli zadlužení v konkurzu, byla věřitelům předložena v minulém týdnu. Skupina teď čeká na jejich reakci, řekl Hudera.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

"Náš zájem je, aby věřitelé na této záležitosti nic neztratili a abychom ve Světlé udrželi výrobu," uvedl Hudera. Insolvenční správkyně skláren Helena Horová nechtěla říci, zda již tuto nabídku dostala do rukou. Neuvedla ani, zda se hlásí i další zájemci o koupi skláren nebo částí jejich majetku.

Nabídnutou kupní cenu se ČTK dověděla ze zdroje, který si nepřál být jmenován. "Chtěli jsme, aby to bylo důvěrné sdělení. Vůbec se nám nelíbí, že je to venku. Nicméně mohu potvrdit, že tam bylo 211 milionů korun," řekl Hudera. Dodal, že věřitelé byli současně seznámeni s podnikatelským záměrem skupiny a s návrhem harmonogramu jednání o prodeji skláren.

Předseda podnikových odborů Sklo Bohemia Stanislav Vaněk se domnívá, že nabízené peníze asi věřitelům stačit nebudou. "Uvidíme, jestli je to definitivní částka nebo jestli s ní budou schopni pohybovat," dodal.

Ve sklárnách, které zaměstnávaly přes 1200 lidí, byly sklářské pece odstaveny koncem září. Skupina uvádí, že chce koupit celý podnik a obnovit v něm strojní výrobu skla. Ve druhé polovině příštího roku by podle Hudery mohlo ve sklárnách pracovat kolem 300 lidí a dvojnásobek o rok později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám