Hlavní obsah

Koncern BASF masivně omezuje výrobu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUDWIGSHAFEN

Globální finanční krize dolehla i na největší chemický koncern světa, německý BASF. Kvůli klesající poptávce po jeho produktech, zejména ze strany automobilového průmyslu, musí společnost omezit výrobu o 20 až 25 procent. Oznámila to centrála BASF v Ludwigshafenu.

Foto: Profimedia.cz

Šéf chemického koncernu BASF Juergen Hambrecht

Článek

„Připravujeme se na tvrdé časy,“ přiznal předseda představenstva koncernu Jürgen Hambrecht, který už podruhé během tří týdnů korigoval odhad letošního zisku směrem dolů.

BASF proto plánuje zastavení výroby v 80 závodech po celém světě na několik týdnů. V další stovce provozů se produkce sníží. Chystaná opatření se dotknou 20 tisíc zaměstnanců, i když propouštění se prý zatím nepřipravuje. Omezení výroby chce vedení BASF zvládnout například odbouráním přesčasových hodin a mimořádnou dovolenou. Pokud by se poptávka i nadále snižovala a byly vyčerpány všechny dosavadní možnosti, musel by koncern přistoupit i ke krácení pracovních úvazků.

Kromě automobilového průmyslu, který od BASF kupuje především laky, odřekly řadu zakázek i stavební a textilní firmy.

Jaký bude vývoj BASF v příštím roce, lze podle Hambrechta těžko odhadnout. „Budeme nyní ale více dbát na výdajovou disciplínu,“ zdůraznil.

BASF zaměstnává ve 400 závodech po celém světě na 95 tisíc lidí. Roční obrat koncernu dosahuje 58 miliard eur (1,5 biliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám