Hlavní obsah

Výrobci autoskel dostali rekordní pokutu 33 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Historicky nejvyšší pokutu za kartel ve středu udělila Evropská komise výrobcům autoskel. Ti by měli zaplatit 1,3 miliardy eur, tedy asi 33 miliard korun. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Mezi firmy, které se podílely na nekalé soutěži v rámci obchodu s autoskly v Evropě, patří Pilkington, Saint-Gobain a Asahi.

V oficiálním prohlášení stojí, že jde o historicky nejvyšší pokutu uloženou za kartel.

Komisařka Neelie Kroesová uvedla, že zmiňované společnosti se domlouvaly na cenách po dobu pěti let. Dodala, že pokuta je tak vysoká, protože evropský průmysl dostal kvůli kartelu tvrdou ránu.

Vůbec největší pokutu bude muset zaplatit francouzský koncern Saint-Gobain, který vlastní závody Litomyšli, Hodonicích, Moravském Krumlově a v Hradci Králové. Evropská komise po firmě chce téměř 900 miliónů eur (téměř 23 miliard korun), jak uvedla ČTK.

Evropská komise pokutuje kartel vysokými pokutami poměrně často. Naposledy na začátku října dostalo pokutu ve výši 676 miliónů eur (16,6 miliard korun) devět petrochemických společností. Firmy se měly dohodnout na cenách tuhého parafínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám