Hlavní obsah

Češi začali šetřit a omezují nákupy

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští spotřebitelé začali šetřit a razantně omezili nákupy jak potravin, tak i dalšího zboží. Maloobchodní tržby se v srpnu meziročně zvýšily pouze o 0,7 procenta. Pokud bychom spojili tržby maloobchodu s prodejem aut, v srpnu se tržby obchodníků dočkaly v meziročním srovnání nečekaně hlubokého propadu o 3,3 %.

Článek

Přitom ještě v červenci rostly o 3,6 %. Přestože se na těchto číslech projevuje rozdílný počet pracovních dnů (v červenci o tři pracovní dny navíc a v srpnu o dva méně), maloobchod směřuje již mnoho měsíců dolů. Pokud by takové tempo nákupů přetrvalo i v dalším období, Česko letos podle analytiků zaznamená nejhorší výsledky maloobchodu za deset let.

Nejdříve utrácení začala omezovat vysoká inflace. Tu jako strašáka pro nakupující vystřídala současná nejistota okolo situace na světových finančních trzích.

Podle Českého statistického úřadu měly největší podíl na celkovém úbytku tržeb v srpnu prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin, kde tržby klesly ve všech velikostních skupinách podniků. Růst zaznamenaly pouze specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a textilu a obuvi, ale ve srovnání s předchozím obdobím šlo i v těchto prodejnách o zpomalení tempa růstu.

Třetí čtvrtletí má být nejslabší

Výsledky maloobchodu jsou dalším dokladem toho, že česká ekonomika brzdí. Spotřebitelská poptávka je po průmyslu a exportu dalším makroekonomickým ukazatelem, který ztrácí od poloviny roku dynamiku,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Obchodníci tak musejí všechny svoje naděje upnout na předvánoční nákupy. Ale ani zde se nemusejí opakovat enormní zisky z loňského roku. Některé domácnosti totiž budou muset pečlivěji kontrolovat své výdaje kvůli možnému zvýšení měsíčních splátek hypoték nebo kvůli hrozbě ztráty zaměstnání.

„Předpokládáme, že třetí čtvrtletí bude pro maloobchodníky nejslabším obdobím letošního roku. Až vánoční nákupní horečka povzbudí růst tržeb. Nicméně je už teď zřejmé, že letošní růst maloobchodu zpomalí ke dvěma procentům. To by znamenalo nejnižší nárůst za posledních deset let,“ potvrdila Právu analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Nejasná situace okolo světových finančních trhů podle ní nabádá k opatrnosti a spotřeba ani v příštím roce neporoste nijak rychle. „Pokles ale nečekáme, růst reálných příjmů díky nižší inflaci nějakou tu spotřebu vygeneruje,“ dodala.

Pokles je znát v celé Evropě

Problémy s maloobchodem má celá Evropa. V celé EU 27 poklesl podle údajů Eurostatu maloobchod po očištění o sezónní vlivy a o pracovní dny o 0,2 %. Ve Španělsku pokles dosáhl 5,8 % a v Lotyšsku dokonce 8,9 %. Naopak nejrychleji rostly tržby meziročně v Rumunsku (o 17,3 %), ve Slovinsku (o 6,9 %) a na Slovensku (o 5,7 %).

„I bez strachu z finanční krize by lidé odkládali dlouhodobé výdaje, nyní se jejich spotřebitelský sentiment ještě více zhorší. Zprávy o zavírání závodů a propouštění budou působit velmi negativně,“ hodnotí výhled maloobchodu Markéta Šichtařová z Next Finance.

Slábnoucí spotřebitelská poptávka je podle analytiků dalším důvodem ke snížení úrokových sazeb Českou národní bankou. Že centrální banka se sazbami na svém příštím měnovém zasedání pohne směrem dolů, očekává stále více analytiků. ČNB by podle nich mohla snížit základní sazbu na 3,25 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám