Hlavní obsah

Odbory Kovo budou pro příští rok žádat růst mezd až o deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborové organizace svazu Kovo budou při jednáních o kolektivních smlouvách na příští rok žádat růst mezd v průměru o osm až deset procent. Při jednání rady svazu v Hradci Králové to řekl předseda svazu Josef Středula. Odbory podle něj nehodlají přistupovat na nízká navýšení platů, která by chtěly podniky kvůli nynější světové krizi. Svaz Kovo je se 170.000 členy největší organizací Českomoravské konfederace odborových svazů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Centrála svazu Kovo nebude podle Středuly dávat jednotlivým organizacím přesné číslo požadovaného růstu mezd. "Bude se individuálně zohledňovat ekonomika jednotlivých firem. Kde budou moci být podle našich analýz nárůsty mezd vyšší, budeme je žádat," řekl odborový předák. Svaz Kovo působí v asi tisícovce podniků.

Za minimální požadavek v růstu mezd Středula označil pokrytí inflace, kterou pro příští rok odhaduje na 3,5 až čtyři procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o osm procent na 23 182 korun. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 1,1 procenta.

Pro významný pokles mzdových požadavků kvůli krizi odbory Kovo nevidí důvod. "Pokud budou mít lidé více peněz, mohou je utratit, a tím hospodářství podpořit. Může se stát, že se krize bude zmírňovat a spotřeba bude důležitá," řekl Středula. Dodal, že lidé také musejí dál platit například zvýšené ceny plynu a elektřiny. "Dluhy u těchto dodavatelů lidem nikdo nesmaže," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám