Hlavní obsah

EK dala výrobcům vosku pokutu 676 miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Pokutu ve výši 676 miliónů eur (16,6 miliard korun) udělila ve středu Evropská komise (EK) devíti petrochemickým společnostem. Firmy se měly dohodnout na cenách tuhého parafínu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mezi pokutovanými je například maďarský MOL, který má zaplatit 23,7 miliónů eur, RWE (37,4 mil. eur), Exxon (83,6 mil. eur) či Sasol (318 mil. eur). Mezi dalšími pokutovanými je Total, Repsol, Eni, Tudapetrol a Hansen & Rosenthal.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová skupinu označila za "parafínovou mafii". "V Evropě zřejmě není žádná domácnost či společnost, která si nekoupila výrobky ovlivněné tímto kartelem 'parafínové mafie'," prohlásila Kroesová.

Evropská komise udělila například na konci loňského roku pokutu ve výši půl miliardy eur čtyřem sklárnám. Firmy vyrábějící plochá skla pro okna, dveře či zrcadla se údajně nelegálně domlouvaly na růstu cen a podmínkách na trhu. Dvě z firem mají své pobočky i v Česku - Saint-Gobain a AGC Flat Europe.

Rekordní pokutu za kartel dostali výrobci výtahů, a to necelou miliardu eur (asi 25 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

EK dala výrobcům výtahů rekordní pokutu

Evropská komise dala ve středu pěti výrobcům výtahů za dohody o cenách pokutu 992 miliónů eur. To je v přepočtu asi 27,7 miliardy korun. Jde o nejvyšší pokutu...

Výběr článků

Načítám