Hlavní obsah

Německo už nechce zákaz kindervajíček, jen varování

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN
Aktualizováno

Plastové hračky, které se ukrývají v oblíbených čokoládových kindervajíčkách, podle německých zákonodárců ohrožují zdraví dětí. Ve středu dokonce padala slova o zákazu populárního výrobku. Parlamentní komise však svá původní vyjádření ve čtvrtek zmírnila s tím, že chce, aby výrobce opatřil sladkost varováním.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Parlamentní komise, jež se zabývá dětskou problematikou, přitom podle listu Die Welt ve středu doporučila důsledné oddělování potravinářských produktů od hraček kvůli zdravotním rizikům. "To by mělo za následek rovněž zákaz vajíček s překvapením," řekla členka komise Miriam Grussová.

Ve čtvrtek ale podle listu Die Welt obrátila a uvedla, že komise zákaz vajíček neplánuje.

"Průmysl si musí sám rozhodnout, zda bude oddělovat potraviny od hraček," prohlásila Grussová. Dodala, že doporučení komise je třeba chápat pouze jako apel na výrobce.

Ferrero: žádné nebezpečí nehrozí 

Kindervajíčka jsou na trhu již mnoho let a každoročně se jich jen v Německu prodá několik miliónů kusů. Sladkost je mezi dětmi oblíbená mimo jiné právě proto, že uvnitř skrývá hračku.

Společnost Ferrero, která čokoládová vajíčka vyrábí, se však brání. "Není dokázáno, že kombinace hračky a potraviny způsobuje nějaké riziko,“ uvedl pro Die Welt mluvčí společnosti Elise Glaab.

Ferrero vyrábí vajíčka Kinder od roku 1974. Hračka je vždy uložena ve žluté kapsli uvnitř čokolády. Společnost každoročně uvede na trh dvacet nových sad hraček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám