Hlavní obsah

Povinnost uvádění dvojích cen se na Slovensku posouvá

Právo, Ivan vilček (bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Obchodníci i živnostníci budou na Slovensku muset uvádět ceny zboží a služeb ve slovenských korunách i v eurech. Tato povinnost měla původně začít platit již od 8. srpna, termín se ale nyní posunul na 24. srpna.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Cenovka u rohlíků

Článek

„Jsme připraveni téměř na sto procent, ale každé prodloužení termínu je dobré pro vychytání chyb,“ řekl Právu majitel potravin v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Velké obchodní řetězce už mají v těchto dnech cenovky ve dvou měnách. Posunutí termínu pomůže především malým podnikatelům, kteří ještě nemají registrační pokladny přestavěné na Sk a eura.

Servisy po celém Slovensku jsou zavaleny objednávkami a nestíhají vyhovět všem žadatelům. Prezident Slovenského živnostenského svazu Peter Masár se obává, že i při posunutém termínu bude část podnikatelů finišovat s přípravami až poslední dny před 24. srpnem. „Dnes můžeme říct, že 80 procent podnikatelů je již na dvojí zobrazování cen připraveno,“ uvedl.

Slovensko přejde z koruny na euro 1. ledna 2009. Fixní konverzní kurz Sk k euru v hodnotě 30,126 byl stanoven 8. července. Povinnost dvojího uvádění cen měla platit od 8. srpna, aby si lidé na novou měnu zvykli. Jenže z právního hlediska vzniká pro obchodníky povinnost dvojího zobrazování až 30 dní po vyhlášení kurzu v nařízení Úředního věstníku EU. Ten vyšel 24. července 2008, a tudíž dvojí cenovky jsou na Slovensku povinné až od 24. srpna.

Slovenská obchodní inspekce (SOI) už oznámila, že obchodníci se před termínem 24. srpna nemusejí obávat sankcí. „Kontroly budou zatím zaměřeny na ty, kteří už začali s duálním zobrazováním. Budeme sledovat, zda dodržují stanovená pravidla,“ sdělil Ján Sivák ze SOI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám