Hlavní obsah

ČNB: rostoucí koruna neodpovídá stavu ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka (ČNB) v pátek slovně zaintervenovala proti silné koruně. Oznámila, že rychlost posilování jejího kurzu neodpovídá zvyšování produktivity práce a jeho současná úroveň neodpovídá stavu ekonomiky. Koruna nyní k euru stojí na hodnotě 23,94 Kč/EUR.

Článek

Na silný kurz si stěžují především exportéři. Předseda jejich asociace Jiří Grund o kurzu v pátek mluvil s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou a viceguvernérem Mojmírem Hamplem. Podle Grunda kromě exportérů snižuje silná koruna příjmy také např. hotelům se zahraniční klientelou a snižuje také reálnou výši dotací z EU.

Guvernér Tůma ubezpečil představitele Asociace exportérů, že kurz koruny je důležitým vstupním parametrem při měnovém rozhodování bankovní rady, zároveň však zdůraznil, že zákonným cílem ČNB je cenová stabilita.

Kurz koruny překonal minulý týden hranici 24 korun za euro a kolem tohoto limitu se pohybuje už několik dní. K dolaru je kurz na 15,21 Kč. Analytici potvrzují, že česká koruna je jednou z nejvíce posilujících měn spolu s měnami Chile, Izraele a Kolumbie. Rychle nahoru jdou ale i ostatní středoevropské měny, polský zlotý a maďarský forint.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám