Hlavní obsah

Nákupní centra dál zaplavují Česko, letos jich vznikne dalších 14

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina Čechů se nemusí obávat, že nebudou mít kam chodit nakupovat. Během letošního roku má v ČR vzniknout dalších 14 nákupních center, celková plocha komplexů dokončených v roce 2008 bude činit 250 000 metrů čtverečních. Informovala o tom v pondělí realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield ve zprávě o situaci na evropském trhu nákupních center.

Foto: Milan Malíček, Právo

Celkem letos přibude v ČR 250 000 metrů čtverečních nákupní plochy.

Článek

Světová finanční krize na výstavbu českých center zatím přímo nedolehla, banky však mohou začít na developery tlačit, aby si zajistili předem více nájemníků.

"Obavy z dopadu hypoteční krize na český trh se bezprostředně neprojevily. Pokud je nám známo, tak výstavba žádného centra nebyla z tohoto důvodu odložena či zcela zrušena," uvedl vedoucí maloobchodního týmu v Cushman & Wakefield Martin Žížala.

"Developeři však mohou pociťovat tlak ze strany financujících institucí na větší podíl předpronájmů před zahájením výstavby," dodal.

Nejvíce nákupních center staví Rusko a Ukrajina

V Evropě se uskuteční v letech 2008 až 2009 nejmohutnější výstavba v Rusku, kde má vzniknout přes tři milióny metrů čtverečních maloobchodních ploch. Necelé tři milióny čtverečních metrů nákupních center se v tomto období plánuje na Ukrajině.

Lepší než Česko má být podle poradenské firmy příští rok také Slovensko. "Výstavba na Slovensku v roce 2009 předčí výstavbu v Čechách. Slovensko má dnes méně nákupních ploch a má co dohánět," řekl Žížala.

V loňském roce se v Evropě podle údajů Cushman & Wakefield postavilo 8,2 miliónu metrů čtverečních nové obchodní plochy, a to celkem v 320 nových nákupních centrech a v 54 rozšířeních existujících projektů. V roce 2008 se očekává výstavba 11 miliónů čtverečních metrů, tedy stejný objem jako příští rok. Ke konci roku 2009 by tak měla celková plocha maloobchodních center činit v Evropě 134 miliónů metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám