Hlavní obsah

Zentiva odmítla Kellnerovu PPF, prý nabízí za akcie málo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zentiva v pátek odmítla nabídku na převzetí akcií skupinou PPF. Skupina miliardáře Petra Kellnera nabídla v úterý za každou akcii 950 korun. Podle farmaceutického gigantu je nabízená cena nízká.

Článek

„Představenstvo nabídku pečlivě zvážilo a doporučuje akcionářům nabídku neakceptovat,“ stojí v prohlášení Zentivy. O ni ve středu projevila zájem i francouzská společnost Sanofi-Aventis. Ta by za jednu akcii zaplatila o sto korun více než PPF.

Zájem o farmaceutickou společnost žene její cenné papíry vzhůru. V pátek dopoledne se na pražské burze jejich cena pohybovala kolem 1170 korun.

Ještě před několika týdny byla cena výrazně nižší. Zentiva k tomu dodává, že nabídku PPF odmítla i z toho důvodu, že přišla v době, kdy byl nedávný vývoj ceny akcií Zentivy negativně ovlivněn dvěma neplánovanými a na českém trhu bezprecedentními předčasnými prohlášeními k výsledkům, která Zentiva uveřejnila ve druhém pololetí roku 2007.

PPF v pátek odpoledne oznámila, že stanovisko Zentivy k odmítnutí nabídky prostuduje. Další kroky učiní 9. července po valné hromadě s akcionáři.

Zentiva:
Farmaceutická společnost se zaměřuje na výrobu kopií originálních léků. Zentiva kromě Česka působí i v Turecku, Rumunsku a na Slovensku. PPF drží ve firmě již 19 procent. Největší podíl, téměř čtvrtinový, drží farmaceutická skupina Sanofi-Aventis.
Zentiva za rok 2007 měla tržby 16,6 miliardy korun. Jen v České republice byly tržby ve výši 4,7 miliardy korun. V meziročním srovnání šlo o pokles o 6,8 procenta.

Reklama

Související články

Miliardář Kellner má zálusk na Zentivu

Finanční skupina PPF, ve které má svůj podíl nejbohatší Čech Petr Kellner, v úterý oficiálně podala nabídku na převzetí akcií Zentivy. Skrze dceřinou...

Výběr článků

Načítám