Hlavní obsah

Cestovní kanceláře budou muset zveřejnit plnou cenu zájezdů, neví se ale odkdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí trvá na tom, aby české cestovní kanceláře povinně uváděly celkovou konečnou cenu zájezdů včetně všech poplatků. Novela zákona o cenách vstoupí v platnost 1. ledna 2009, CK by však mohly získat několikaměsíční odklad.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"Zákazník tak bude mít možnost porovnat konečné úplné ceny jednotlivých cestovních kanceláří, aniž by musel provádět součet jednotlivých složek ceny, jako je tomu ve většině případů dosud," uvedl náměstek ministerstva financí Ivan Fuksa po jednání se zástupci cestovních kanceláří.

Pro cestovní kanceláře však zřejmě bude platit takzvaná oddělená účinnost, aby se stihly vzhledem k přípravě katalogů na nová pravidla připravit.

Novinkou je, že stejné povinnosti jako cestovní kanceláře budou mít i letecké společnosti, které často vyčleňují z cen letenek například palivové příplatky či letištní taxy. Právě na postup leteckých společností často CK svalují vinu za rozdělené ceny leteckých zájezdů.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura soudí, že povinnost prezentovat celkovou cenu zájezdu sníží konkurenceschopnost českých CK vůči zahraničním kancelářím, které tuto povinnost nemají.

Lidé se cenu zájezdů dozvídají na poslední chvíli

Zavedenou praxi s vyčleňování nejrůznějších poplatků z ceny zájezdu dlouhodobě kritizuje Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). To tvrdí, že rozdělená cena mate klienty. Vedle letištních tax a příplatků za palivo některé CK vyčleňují například poplatky za víza, pojistné nebo přepravu z letiště. Za nejhorší nešvar považuje SOS takzvané bakšišné pro místní spolupracovníky kanceláří především v arabském světě.

Skutečnou sumu zájezdu se tak klient mnohdy dozví až při platbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám