Hlavní obsah

Drahá ropa dopadla na domácnosti, plyn podraží až o 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE
Aktualizováno

Češi, kteří topí nebo vaří na plynu, si od července připlatí. Zdražení chystají všichni tuzemští distributoři plynu. Domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od července v průměru o 9,6 procenta více. Energetická společnost E.ON zdraží od července dokonce o 15 procent. Odběratele má především v jižních Čechách.

Článek

Domácnostem, jež používají plyn na topení v domě, ohřev vody a vaření, se podle největšího českého distributora plynu měsíční platba průměrně zvýší o 294 korun. Už v lednu ceny pro domácnosti, které odebírají plyn od RWE Transgas, vzrostly v průměru o 7,4 procenta, od dubna v průměru o o 3,1 procenta.

Odběratelé firmy E.ON, kteří na plynu jen vaří, si připlatí jen několik korun měsíčně. Pokud plynem topí a ohřívají vodu, vzroste jejich měsíční platba o několik set korun. E.ON, který dodává plyn 110 tisícům zákazníků na jihu Čech, letos narozdíl od konkurence zdražuje poprvé.

:. O kolik procent zvedne ceny plynu RWE pro domácnosti v jednotlivých krajích. Foto: RWE

Důvodem je drahá ropa

Za dražším plynem stojí podle distributorů dramatický nárůst ceny ropy v posledních měsících.

"Diktát rostoucích cen ropy je neúprosný, všichni se s ním setkáváme každodenně u čerpacích stanic při tankování nafty či benzínu. To se samozřejmě odrazilo v cenách ropných derivátů, které se na rostoucí ceně zemního plynu podílejí největším dílem,“ řekl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Dopady růstu cen ropy v České republice stále pomáhá tlumit silná koruna. "Například v sousedním Německu očekávají obchodníci během letních měsíců nárůst cen zemního plynu až o 19 procent," dodal Varcop.

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v Česku. Koncern má v Česku 2,3 miliónu zákazníků a ovládá dvě desítky společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebudeme vydírat Evropu plynem, slibuje Rusko

První ruský vicepremiér Sergej Ivanov ve čtvrtek v uzbecké Buchaře slíbil, že Rusko nezastaví dodávky plynu do Evropy bez ohledu na vývoj v ní. Dodávky plynu...

RWE zdražuje plyn v průměru o 3,1 procenta

Ceny zemního plynu pro domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, vzrostou od úterý v průměru o 3,1 procenta. Pražská...

Výběr článků

Načítám