Hlavní obsah

Cena ropy už přeskočila 130 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Barel ropy se ve čtvrtek dostal poprvé v historii nad 130 dolarů za barel. Cena černého zlata v posledních dnech letí stále výš. Rekordy již postihly i české motoristy. Nafta se v tuzemsku prodává v průměru za více než 33 korun za litr.

Článek

Ropa se již v minulý týden posunula na hranici 125 dolarů za barel. Růst cen však tento týden pokračoval dál a v úterý se přiblížila ke 130 dolarům za barel.

Za středeční rekordem stojí především slabý kurz dolaru, vysoká poptávka Číny po naftě a série odhadů, v nichž sami investoři předpovídají další růst cen ropy. Americká lehká ropa (WTI) se krátce po poledni dostala na 130,05 dolaru a o téměř půl dolaru překonala úterní rekord 129,60 USD za barel. Severomořská ropa Brent posílila o 1,7 dolaru na nový rekord 129,53 dolaru.

Nafta na výrobu elektřiny

Ceny ropy rostou kvůli vysoké poptávce v rozvojovém světě. V poslední době některé země začaly naftu využívat k pohonu generátorů, protože elektrárny nestačí vyrábět dostatečné množství proudu. Do podobného kruhu se dostaly například Spojené arabské emiráty. Tamní rozvoj spotřebuje mnohem více elektřiny, než má země k dispozici. K její výrobě se proto využívá nafta.

Stejným způsobem ale nedostatek elektřiny řeší i Čína, kde elektrárnám po zemětřesení a tuhé zimě chybí zásoby uhlí a musí být odstavovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám