Hlavní obsah

ČEZ vydělal za tři měsíce 15 miliard, plánuje nové elektrárny v Počeradech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čistý konsolidovaný zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 21 procent na 15,726 miliardy korun. Tržby se zvýšily o deset procent na 48,605 miliardy korun. Zároveň společnost oznámila, že chce stavět paroplynové bloky vedle Úžína u Ústí nad Labem i v elektrárně Počerady, kde je nyní uhelný zdroj.

Článek

Na nárůstu zisku se podílela vyšší výroba elektřiny, zvýšení velkoobchodních cen i výsledky zahraničních firem ze skupiny ČEZ. Čistý zisk skupiny po odečtení menšinových podílů, tedy zisk náležející akcionářům ČEZ, činil 15,515 miliardy korun. Provozní výsledek hospodaření meziročně vzrostl o 33 procent na 21,7 miliardy Kč.

Výroba elektřiny v prvních třech měsících roku v samotné společnosti ČEZ vzrostla meziročně o 3,1 procenta na 17,3 terawatthodiny elektřiny, společně s elektrárnami v zahraničí pak celá skupina vyrobila 18,8 terawatthodiny.

ČEZ
Ze dvou třetin jej vlastní stát a je dlouhodobě nejziskovější tuzemskou firmou. Za celý loňský rok se čistý zisk firmy zvýšil včetně jednorázových položek o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další nárůst na 46,6 miliardy.

V Počeradech mají do roku 2013 vyrůst dva paroplynové bloky o výkonu zhruba 440 megawattů. Na tiskové konferenci to řekli zástupci firmy. Dále společnost pracuje na projektech plynových zdrojů v dalších pěti lokalitách v Evropě.

ČEZ příklon k plynu obhajuje situací na trhu s povolenkami na vypouštění emisí oxidu uhličitého. Evropská komise totiž chce po roce 2013 tyto povolenky dražit, a nikoliv rozdávat zadarmo jako nyní. "Minimálně část povolenek se bude po roce 2013 dražit. Bez této pobídky by plynové elektrárny nebyly ve srovnání s uhelnými zdroje tolik konkurenceschopné," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

V lokalitě Úžín má být jeden paroplynový blok podle Romana zprovozněn v roce 2014. Se stavbou elektrárny ale nesouhlasí obyvatelé města. Obávají se hlavně toho, že elektrárna by ovzduší zatížila novými emisemi oxidů dusíku, které jsou již v současnosti v regionu velmi vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám