Hlavní obsah

Delta se spojí s Northwestem a bude největším leteckým dopravcem světa

Novinky, CNN, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Americké letecké společnosti Delta Air Lines a Northwest Airlines se dohodly na fúzi. Spojením, které bude provedeno výměnou akcií, vznikne největší letecká společnost na světě. Společnost bude létat pod názvem Delta, a dosavadní šéf tohoto dopravce Richard Anderson také bude firmu řídit.

Článek

Firmy si vymění akcie v hodnotě 3,63 miliardy dolarů (asi 55 miliard korun). Důvodem spojení jsou hlavně vyšší ceny pohonných hmot. Jedna akcie Northwestu bude vyměněna za 1,25 akcie Delty.

"Vysoké ceny ropy a pád do recese vás donutí dělat divy," řekl ke spojení firem George Hamlin z poradenské firmy ACA.

Obě firmy jsou součástí aliance Sky Team. Delta, která sídlí v Atlantě a létá především do Evropy, je dosud třetím největším dopravcem v USA, Northwest létá především do Asie a je pátým největším dopravcem v USA.

Největší aerolinky světa podle počtu přepravených cestujících (2007):
pořadíletecká společnostpočet cestujících (v miliónech)
1Southwest Airlines101,911
2American Airlines98,162
3Delta Air Lines72,9
4United Airlines68,4
5Lufthansa62,9
6Air France-KLM57,6
7China Southern Airlines56,9
8Northwest Airlines53,7
Zdroj: ČTK

Spojení pomůže Deltě v boji s konkurenčními společnostmi, jako jsou United Airlines. Bude mít nyní širší sít spojů, bude létat do 400 míst v 67 zemích podle odhadu analytika Raya Neidla společnost bude ovládat čtvrtinu amerického trhu. Delta a Northwest spolu se svými partnery loni přepravily 176 miliónu lidí.

Propouštění se neplánuje

Ředitel Delty Anderson oznámil, že neplánuje další propouštění. V březnu Delta oznámila zrušení 2000 míst. Aerolinky budou mít celkem 75 000 zaměstnanců.

Americká letecká doprava čelí propadu vyvolanému hospodářskou recesí. Letecká doprava čelí podle poradenské firmy Merryl-Lynch čtvrtletní ztrátě ve výši 1,4 miliardy dolarů. V posledních několika měsících už zkrachovali čtyři menší američtí dopravci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám