Hlavní obsah

Pražské směnárny diskriminují cizince, píšou to i turistické průvodce

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Několikanásobně podhodnocené kurzy a snaha šidit cizince. Tak to je obrázek velké části pražských směnáren. Hned vedle pražských taxikářů se i směnárny dostaly do zahraničních turistických průvodců. Informuje o tom Sdružení ochrany spotřebitelů (SOS).

Článek

To učinilo před několika měsíci pokus, v kterém se v sedmi směnárnách vždy měnili 50 eur dva lidé - česky a anglicky mluvící. Z průzkumu jasně vyplývá, že mnoho směnáren v centru města se orientuje především na cizince, kterým nabízí kurzy silně nevýhodné.

„Turistické směnárny situované v okolí Václavského náměstí obchodovaly euro na hranici 20 korun. S ohledem na posilující korunu by to dnes, s odstupem takřka pěti měsíců, mohlo být ještě méně,“ komentovalo průzkum SOS.

Jen pro srovnání, současný kurz vůči euru se pohybuje kolem 25 korun. Rozdíl tak činí více než 20 procent v neprospěch cizinců.

SOS upozornilo na tyto praktiky i Českou obchodní inspekci (ČOI), ale ta se prý událostí zabývala jen krátce a uzavřela ji bez postihu. ČOI uvedla, že směnárny mají za okénkem uvedeny obchodní podmínky (i v angličtině), podle kterých lze okolnosti transakce vyjednat.

Sdružení však připomíná, že při jejich pokusu k ničemu podobnému nedošlo. Navíc upozorňuje, že podobné jednání není u finančních institucí v rozvinutých evropských zemích zvykem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám