Hlavní obsah

ČEZ se poprvé stal nejobdivovanější firmou v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce obdivovanou společností České republiky pro rok 2008 se stala energetická firma ČEZ. Na prvním místě v žebříčku se firma ČEZ umístila poprvé v desetileté historii. Druhý skončil vítěz všech devíti předešlých ročníků, automobilka Škoda Auto a třetí nápojová firma Kofola.

Článek

Jediným nováčkem v první desítce byla firma Siemens Group ČR. Výsledky oznámilo sdružení Czech Top 100.

ČEZ, jehož většinovým majitelem je stát, vede v Česku pořadí firem objemem vytvořeného zisku a je druhý v tržbách po Škoda Auto. Na postavení ČEZ v očích manažerů konkurenčních firem mělo podle předsedy Czech Top 100 Jana Struže významný vliv i vedení ČEZ. "ČEZ má vedení, které strategicky uvažuje do budoucna. Je málo takových firem, takto velkých, a takto razantně kráčejících dopředu," řekl.

Pořadí soutěže vzniklo hlasováním manažerů předních společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců odborů a dalších organizací. Hlasující posuzují kvalitu výrobků a služeb, finanční situaci či vztahy k zaměstnancům, veřejnosti či životnímu prostředí.

Hlasování spíše zvýhodňuje rozsahem velké podniky, ale do popředí se často dostanou i mnohem menší firmy, které něčím zaujmou, třeba progresivitou, prodejní politikou nebo investicemi. V letošním ročníku vynikl například prodejce aut AuTec Group, provozovatel restaurací Ambiente Franchise, výrobce strojů na produkci nanovláken Elmarco nebo výrobce dveří Sapeli, jmenoval.

Na konec první desítky z minulého třetího místa naopak poklesla farmaceutická společnost Zentiva. Ta loni investory a analytiky na kapitálovém trhu hned dvakrát nemile překvapila varováním o meziročním zhoršení ziskovosti. Cena akcií Zentivy na pražské burze loni oslabila o takřka čtvrtinu, zatímco celý trh vyjádřeno indexem PX zpevnil o 14 procent.

Desítka nejvíce obdivovaných firem ČR 2008:
pořadífirma
1.ČEZ
2.Škoda Auto
3.Kofola
4.Plzeňský Prazdroj
5.Student Agency
6.Česká pojišťovna
7.Linet
8.Třinecké železárny
9.Siemens Group ČR
10.Zentiva
Zdroj: Czech Top 100

Reklama

Výběr článků

Načítám