Hlavní obsah

Evropská centrální banka prý nedoporučí Slovensku přijmout euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) možná nedoporučí přijetí eura na Slovensku. Cestu země do eurozóny prý může zhatit příliš vysoký růst spotřebitelských cen a nestabilita slovenské měny. Uvedl to britský zpravodajský web London South East s odvoláním na agenturu Thomson Financial.

Článek

Zdroje ČTK, které jsou seznámené s výsledky jednání Slovenska a ECB, ale takovou možnost odmítají.

"Směrodatná data se v současnosti v ECB zdají být proti přijetí eura na Slovensku," cituje agentura nejmenovaný zdroj. Jiný zdroj ovšem ČTK řekl, že podobný pohled se sice opírá o realitu, ale o realitu, která byla platná zhruba v prosinci, nikoliv v březnu. Jednání zástupců slovenské vlády a ECB prý od té doby výrazně pokročila. Zpráva prý sice může být ke Slovensku kritická, ale nemělo by jít o nic "strašného".

Pokud by centrální banka přesto přijetí Bratislavy do eurozóny nepodpořila, nemusela by to být definitivní překážka pro přijetí evropské společné měny. Konečné rozhodnutí totiž má ve svých rukách Evropská komise a členské státy Evropské unie.

A je pravděpodobné, že jejich stanovisko by bylo kladné, a Slovensko by tak do spolku zemí, kde se platí eurem, proklouzlo. To mimo jiné připouští i zpráva Thomson Financial, podle které je komisi a EU milejší přijetí eura na Slovensko než třeba v Polsku.

Byla by to špatná zpráva pro ostatní země

"Komise si je velmi dobře vědoma toho, že když odmítne Slovensko, přestože splní všechna kritéria, tak ostatním vlastně vzkáže, že se nemusí obtěžovat (se vstupem do eurozóny)," cituje agentura další zdroj, tentokrát z finančního sektoru.

Mluvčí Evropské komise Ton van Lierop ve čtvrtek řekl, že nechce komentovat zprávu, která je založena pouze na nejmenovaných zdrojích. "Nikdy nekomentujeme dohady a už vůbec ne, když se týkají jiné instituce," dodal.

Cestu Slovenska za evropskou společnou měnou paradoxně komplikuje Slovinsko, které euro přijalo na začátku roku 2007 jako první z postkomunistických zemí. Od té doby ovšem Lublaň k nevoli Evropské komise a ECB bojuje s rekordní inflací. Unie je tak na inflaci v zemích, které se ucházejí o přijetí eura, velmi "háklivá".

O přijetí evropské společné měny na Slovensku bude jasněji 7. května, kdy Evropská centrální banka i Evropská komise zveřejní svá doporučení. Krátce poté by o vstupu východního souseda Česka měli rozhodnout ministři financí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám