Hlavní obsah

Obchodníci z Palladia chtějí miliónové odškodnění

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desítky miliónů korun jsou sporem mezi pronajimatelem a obchodníky z Palladia. Ti požadují po největším obchodním centru uprostřed Prahy proplacení ztrát za dobu uzavření komplexu. Škody půjdou zřejmě do desítek miliónů korun. Palladium se však brání a tvrdí, že jednotlivé obchody měly být pojištěny.

Foto: Archív, Právo

Palladium se nachází přímo v centru Prahy na náměstí Republiky.

Článek

Již před několika dny obchodní centrum oznámilo, že nebude požadovat zaplacení nájemného. Jenže to nájemníkům nestačí, chtějí uhradit ztráty za téměř měsíční uzavření komplexu.

"Palladium je povinno uhradit škody,“ tvrdí Tomáš Kratochvíl, jednatel společnosti Claims Adjuster. Ta zastupuje několik nájemníků Palladia při vyřizování pojistné události. Kratochvíl Novinkám prozradil, že vyjednává s pětadvaceti obchodníky, s nimiž zvažuje další kroky.

Celkové škody zatím nejsou vyčísleny, ale podle Kratochvílova odhadu mohl každý nájemce tratit v průměru milión korun. Pokud by tomu tak bylo a Kratochvíl by se dohodl se všemi, nájemci, se kterými jednají, by chtěli po centru 25 miliónů korun.

"Jednání jsou v přípravných fázích. Když Palladium nezaplatí, budou následovat další kroky. Ve smlouvě s obchodníky je i možnost arbitráže,“ dodal Kratochvíl.

Palladium otevře ve čtvrtek, platit se nechystá

Palladium zatím nic platit nebude. "Požár nebyl způsoben vinou pronajimatele. I my jsme tím byli poškozeni,“ řekla Novinkám mluvčí Palladia Veronika Kozová. Podle ní mají ztráty uhradit pojišťovny.

Obchodní centrum bylo uzavřeno kvůli požáru, který v podzemních garážích propukl 20. února. Po měsíční odstávce se centrum čítající 170 obchodů, třicet restaurací, kaváren a barů otevře ve čtvrtek od devíti hodin ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám