Hlavní obsah

Policie zatkla dalšího obchodníka Société Générale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzská policie ve středu zadržela dalšího obchodníka banky Société Générale, který je zřejmě podezřelý ze spoluúčasti na neoprávněných obchodních transakcích makléře Jérôma Kerviela. Potvrdila to banka i zástupci justice. Kerviel je viněn z toho, že v rámci akciových transakcí prodělal bance asi 4,8 miliardy eur.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Sídlo Société Générale

Článek

Mluvčí Société Générale uvedla, že obchodní parket banky prohledávala policie a že jedna osoba byla zadržena k výslechu. Informaci potvrdil i úřad pařížského prokurátora. Jeho jméno ale žádná ze stran nezveřejnila.

Podle rozhlasové stanice Europe 1 je zadržený Kervielovým kolegou a přítelem a oba spolu prokazatelně komunikovali po internetu.

Finančník Jerome Kerviel, který má údajně stát za podvodem v hodnotě několika miliard v Société Générale.foto: Reuters/HO

Kerviel přiznává, že provozoval nepovolené obchody, zprávy ze šetření kontrolních orgánů ale naznačují, že v bance dobře nefungovaly interní kontrolní mechanismy.

Banka tento týden úspěšně prodala emisi nových akcií za 5,5 miliardy eur. Kvůli potížím se stala objektem možného převzetí ze strany jiných bank a finanční trhy nejvíce spekulují o zájmu domácího rivala BNP Paribas.

O Société Générale:

Société Générale byla založena již 1864 patří mezi tři největší bankovní instituce ve Francii. V tuzemsku působí skrze Komerční banku, kterou vlastní. Na evropském trhu tato finanční skupina drží čtvrtou pozici. Kromě Francie a České republiky působí také ve Slovinsku, Řecku či Rumunsku. Vlastní kapitál je asi 30 miliard a kapitalizace necelých šedesát miliard.

Kerviel je vyšetřován kvůli porušení důvěry, zneužívání počítačové techniky a falšování dokumentů, nikoli ale kvůli podvodu, z nějž ho obviňuje banka. Makléř je nyní zadržován ve vazbě v pařížském vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám