Hlavní obsah

Cena ropy prý nikdy neklesne pod 60-70 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALŽÍR

Saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí uvedl, že světové ceny ropy neklesnou pod 60 až 70 dolarů za barel, protože to je minimum, na němž jsou rentabilní alternativní paliva. Nyní jsou ceny ropy nad 100 dolary.

Článek

Nuajmí dodal, že podloží v Saúdské Arábii ještě není zcela prozkoumané a že se v zemi může najít ještě 200 miliard barelů ropných rezerv. Nejsou ale ověřené, a proto země zatím nebude zvyšovat budoucí těžební kapacity.

Saúdská Arábie je největším producentem ropy na světě a má i světově nejvyšší rezervy. Státní ropná firma Saudi Aramco hodlá do konce příštího roku zvýšit těžební kapacity na 12 miliónů barelů za den, což je zhruba 14 procent nynější světové poptávky.

Ceny ropy v tomto týdnu překonávaly nová maxima nad stovkou dolarů za barel a americká ropa se dostala na úroveň, kdy byla nejdražší v historii, protože překonala inflační přepočet ceny z 80.let. Vedle nebývale slabého dolaru se v celosvětovém zájmu investorů o komodity projevily na ropném trhu i obavy z výpadků dodávek.

V Ekvádoru porušil na konci týdne sesuv půdy důležitý ropovod. Společnost Petroecuador dnes oznámila, že díky příznivému počasí bude zařízení opět v provozu ještě během dneška.

V pátek americká lehká ropa klesla o 75 centů na 101,84 dolaru poté, co dosáhla maxima 103,05 USD. Severomořská ropa Brent klesla o 80 centů na 100,10 USD nedaleko maxima 101,27 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám