Hlavní obsah

Unipetrolu loni klesl zisk, propadly se i akcie

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Petrochemická společnost Unipetrol v loňském roce snížila svůj zisk o 22 procent a dosáhla tak výsledku 1,24 miliard korun. V roce 2006 to bylo 1,6 miliardy korun. Vyplývá to z výsledků, které firma v pátek zveřejnila.

Článek

„V prvním pololetí loňského roku se skupině Unipetrol dařilo skvěle, druhá polovina roku a především pak 4. čtvrtletí bylo ovlivněno nízkými petrochemickými i rafinérskými maržemi, plánovanou odstávkou,“ uvedla mluvčí společnosti Michaela Lagronová.

Podle ní se loni nejvíce zvýšil objem tržeb v maloobchodním prodeji  pohonných hmot. Oproti roku 2006 byl nárůst o 15 procent na 8,8 miliardy korun.

Unipetrol v loňském roce vykázal i nižší výnosy, které se pohybovaly kolem 88 miliard korun. O rok dříve to bylo o pět miliard více. Propadly se i akcie, které klesly z devíti korun na sedm.

Skupina Unipetrol chce letos investovat do svých společností až 5 mld. Kč. V rafinérské oblasti plánuje Unipetrol investovat hlavně do technologické modernizace svých zařízení, v petrochemické oblasti do rozšíření kapacit a v maloobchodním prodeji do modernizace čerpací sítě Benzina.

O Unipetrolu:
Patří do skupiny firem působících v petrochemickém průmyslu. Před třemi lety se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen. Ta je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám